De vanligaste misstagen vid plattsättning

Keramiska plattor är en universell och effektiv beläggning av väggar och golv, som finns i nästan alla hem. Deras arrangemang är exakt arbete, vilket kräver stora manuella färdigheter samt kunskap inom inredningen. När du gör det själv eller övervakar arbetet hos en specialist är det värt att uppmärksamma de möjliga vanligaste felen som kan uppstå när du lägger keramiska plattor.

Keramiska plattor är alltid den bästa idén för ett badrum eller kök. Oftare är en mycket större investering än inköp av material – speciellt om du använder keramiska plattor.
De bästa professionella teamen värdesätter inte bara sina tjänster högt, utan du måste också vänta lite på deras arbete. De mest erfarna specialisterna har inte bara änglalöst tålamod och är stolta över fantastisk precision. Förutom vissa konstnärliga förmågor måste de också ha kunskap om de byggkemikalier som används för att lägga plattorna.

Layoutplanering

Materialen från kakelutloppet har sina mått som måste justeras noggrant till ytan. Innan du köper, räkna hur många paket som behövs – inklusive arbetsolyckor som skador eller felaktiga nedskärningar. När man gör beräkningar måste en skicklig person ta hänsyn till fogens bredd, arrangemanget av beslag och potentiella möbler och till och med de ställen man kan lägga ut från – så att mindre estetiska ändar döljs.
Alla misstag i planeringen av till och med billiga plattor kan vara mycket kostsamma – både om det finns för få och för många av dem. Dessutom är varje dåligt skuren keramikplattapengar som går ur investerarens plånbok.

Sammansättning och mängd lim

När du köper ett kakel, bör du omedelbart be om det bästa limmet för just dem. Även om yrkesverksamma har sin egen erfarenhet är det viktigt att se till att de strikt följer tillverkarens anvisningar för beredning. Dessutom får det inte finnas några klumpar i substansen, och det hela bör blandas perfekt med vatten.

Men inte bara limmets sammansättning spelar roll. Det största misstaget hos proffs är att lägga för mycket eller för lite på underlaget. Ett tjockt limskikt är ett enkelt sätt att se det fula utseendet på billiga keramiska plattor. För liten, i sin tur, risken för att vatten gradvis kommer under plattorna. Detta kommer i sin tur att leda till att de går sönder över tiden.

Perfekt underlag

Innan limmet bryts ner måste dock ytan förberedas. Det ska rengöras grundligt för damm, fett och andra rester, t.ex. från gamla keramiska plattor. Det är bra att ge underlaget ett grundarbete innan du lägger plattorna. Varje defekt platta måste också tas bort.

Obligatoriska utvidgningar

Ett mycket vanligt misstag hos oerfarna proffs är bristen på expansionsgap på kontaktytorna. Även de bästa brickorna spricker och skalar av på stora ytor och i närheten av varma skorstenar. Expansion är också absolut nödvändig när det finns golvvärme under keramikplattorna.

Putsning

När du köper brickor är det värt att få de perfekta fogarna direkt. Det är bäst att be erfarna anställda om råd, eftersom deras färger på provtagaren kan vara knepiga.

Även den bästa injekteringen missfärgas om limmet under keramikplattorna inte torkar. Det är inte tillrådligt att skynda dig – det är värt att vänta några dagar efter att du placerat dem innan du börjar injektera.

Kontakta oss om du har frågor när det kommer till plattsättning. Kontakta även oss om du är intresserad av professionell plattläggning i Göteborg.