Golvvärme fördelar och nackdelar

Tänk dig att gå upp till jobbet en kall vintermorgon. Du står upp från sängen och placerar fötterna på det behagligt varma golvet. Låter orealistiskt? Det kan dock vara sant! Denna effekt garanterar att du installerar golvvärme i ditt hem. Om du fortfarande undrar om det är värt, läs om de viktigaste fördelarna med en sådan lösning.

Hur fungerar golvvärme?

I början bör det noteras att det finns två typer av golvvärme som skiljer sig åt i hur de fungerar. Dessa inkluderar uppvärmning av vatten och eluppvärmning.

Vattenuppvärmning ger rummen värme med värmerör som går direkt under golvytan. För vattnet som strömmar genom systemet är den optimala temperaturen cirka 24–30 grader Celsius. Tack vare detta bibehålls den mest gynnsamma värmenivån för den bosatta i rummen. En golvbeläggning placeras ovanför rören för att överföra värme till omgivningen. De bästa materialen som fungerar i denna situation är keramiska plattor eller paneler, eftersom de är motståndskraftiga mot förändrade temperaturer. Billiga keramiska plattor är lämpliga för golvvärme, de behöver inte vara dyra.
Elektrisk golvvärme fördelar däremot värme med hjälp av speciella värmemattor placerade under golvytan och temperaturregulatorerna. Dess fördel är att den värms upp snabbare än en vatteninstallation.

Fördelar med golvvärme

Genom att installera golvvärme eliminerar du behovet av att använda traditionella radiatorer. Tack vare detta blir rummet mer estetiskt, för det finns inget att dölja, kylaren ökar inte sin attraktionskraft. Dessutom får du lite mer ledigt utrymme som du kan ordna som du vill.

Temperaturen som behövs för att värma en lägenhet med golvvärme når vanligtvis upp till fyrtio grader, medan den i ett traditionellt värmenät är till och med upp till sextio. Som ett resultat är driftskostnaderna för golvvärme lägre och hela anläggningen är mer energieffektiv.

Dessutom är rumstemperaturen densamma överallt. På grund av att hela golvytan är uppvärmd fördelas värmen jämnt. När det gäller radiatorer kan du ofta hitta problemet att den motsatta änden av rummet är mycket kallare.

Slutligen är det värt att notera att golvvärme inte orsakar tvingade luftrörelser. Tack vare detta flyter inte pollen i rummet, vilket kan vara en frälsning för allergiker. Dessutom är luften inte lika torr som vid uppvärmning med radiatorer.

Kontakta oss för vidare information och kontakta oss som din personliga plattläggare i Göteborg!