Hur lägger man keramiska plattor?

Att hyra en professionell för att lägga keramiska plattor kan kosta pengar. Fler och fler plattläggare gör sitt arbete felaktigt, vilket kunden lider av senare. Kom dock ihåg att du själv kan skapa ditt drömgolv. Det räcker att lära sig några regler som får ditt golv att se perfekt ut.

I början av…

Innan du börjar arbeta måste du göra rätt utrustning redo. Du kommer naturligtvis att behöva keramiska plattor. Det är bäst att köpa lite mer för säkerhets skull. Skaffa också lämpligt lim och injekteringsbruk. Deras typ hjälper dig bäst att välja en byggnadsarbetare. Mycket beror på underlaget som plattorna kommer att läggas på, såväl som själva plattorna (särskilt deras storlek). Det är också värt att ha en standardverktygslåda, som kommer att vara till nytta vid renovering, stor som liten.

Beredning av underlaget

Du har redan köpt in materialet, men det är inte dags att hålla ihop. Först måste du förbereda substratet ordentligt så att plattorna håller sig bra på det och inte faller av efter några månader. Gnugga av det gamla golvet med grovt sandpapper eller slipmaskin. Borsta sedan och rengör golvet ordentligt. Om du ser några oljiga fläckar, använd tvättmedel för att bli av med dem och skölj sedan av med vatten. För att kompensera för ojämnheter kan du använda en utjämningsmortel. Låt allt torka ordentligt innan du fortsätter till nästa steg.

Vilken layout?

När underlaget är klart är det dags att börja det sista innan limning, vilket är kakelarrangemanget. Du har förmodligen redan en vision om hur allt kommer att se ut i ditt huvud och du vill börja arbeta omedelbart. Inte så snabbt! För att undvika onödiga misstag, börja med att lägga dina keramiska plattor ”torra”. Tack vare detta kommer du att kontrollera om din layout passar in i rummet och om du av misstag saknar material.

Dags för limning

Börja med att placera limmet på golvet och sprida det med en speciell spatel. Naturligtvis gör inte detta överallt direkt. Börja vid väggen längst bort från entrén och arbeta dig mot dörren. Placera plattan på det förberedda lagret med limmortel, tryck ner det och slå sedan det med en gummiklubba. Använd ett vattenpass för att verifiera att brickan är inriktad. I sin tur, för att hålla lika mellanrum mellan de enskilda plattorna, placera distanser mellan dem.

Innan limmet torkar, ta bort överflödet från luckorna och ta bort korsen. För att limskiktet ska härda väl, låt det torka i minst ett dygn.

Slutligen – injektering

Innan injekteringen, se till att luckorna mellan plattorna är rena. Om du märker smuts, ta bort den försiktigt med en våt trasa. Använd en gummispatel för att applicera injekteringsbruk. Sprid det tills lederna är helt fyllda. Kom ihåg att fogarna endast ska vara mellan plattorna och inte mellan plattorna och underlaget. Efter avslutat arbete, torka av ytan med en våt svamp, var noga med att inte skada den nya injektionsmassan.
Beslutet om huruvida du själv vill lägga keramiska plattor måste fattas individuellt. Du vet bäst om du klarar uppgiften och du känner också till din budget. En sak är säker, att skapa ett estetiskt kakelgolv är inte så svårt som det kan tyckas.

Om detta känns som ett jobb du gärna avstår ifrån så finns vi som din lösning. Kontakta oss som dina professionella plattläggare i Göteborg!