Hur ordnar du golv- och väggplattor själv?

Att lägga kakel är inte lätt alls. Speciellt när de ska placeras på svåra ytor som trappor eller balkonger. I komplexa interiörer kräver kakelläggning många snitt för att få lämpliga element.

Lägga kakel – grundläggande information

Att lägga kakel är ett av de typiska byggnadsarbetena. Det är gjort av plattsättare, det vill säga människor som hanterar plattor, som keramiska plattor nu omväxlande kallas.
Både en professionell och en amatör bör ha lämpliga material och verktyg när de börjar lägga kakel. När du lägger kakel behöver du lämpligt:

  • material – golvplattor, spackel, grundfärg, murbruk för kakel, tätningsmedel, silikon, maskeringstejp, kors, limmortel (lim), förberedelse för att rengöra smuts från kakel,
  • apparater, verktyg – en spatel, en rulle, en borr med en mixer, en murslev, en flottör, en gummihammare, bokstäver, avdragare, en linjal, en såg för kapning av kakel och andra sådana verktyg.

Att lägga kakel på golvet steg för steg

Att lägga golvplattor är en process som måste förberedas ordentligt. Först och främst måste hela golvytan rengöras, all smuts och fett ska tas bort så att ytan är torr och ren. Att lägga golvplattor i de vanligaste formaten innebär att bottenytan planeras med spackel, som ska blandas och sedan hällas på ojämna platser så att den kan spridas exakt. Att lägga brickor i stort format måste planeras ordentligt. Efter torkning, vilket kan ta upp till flera dagar, grunda underlaget med ett lämpligt medel och fortsätt sedan till plattan. Det finns olika metoder – parallella, diamanter, sillben. Då måste du applicera ett självhäftande murbruk som måste bindas.

Limning görs genom att pressa in brickorna i murbruk och knacka på dem med en gummihammare. Använd distanskors för att hålla fogen mellan plattorna. Hål längs väggen måste också beaktas. Plattorna måste klippas ordentligt. En speciell såg krävs för detta. Därefter bryts plattan för att få rätt längd.

Nästa steg är injektering av golvplattorna, som måste kompletteras med injekteringsbruk. Det måste fördelas jämnt över hela plattans längd på golvet.
Det näst sista steget är att rengöra golvet, men det bör endast göras när injekteringsbruk har en matt färg. Golvet rengörs med en fuktig svamp.

Vad är det bästa sättet att lägga golvplattor?

Det finns inget definitivt svar på denna fråga. För närvarande finns det tre huvudsakliga sätt att lägga brickor. Var och en av dem har sina egna fördelar. Oftast är brickor ordnade efter valet av ägaren till en viss fastighet.

Ett sätt är att göra diamanter. Den består i att arrangera ett injekteringsnät som placeras i en vinkel på fyrtiofem grader mot väggen. Att lägga fiskbensplattor kräver användning av en tegelsten. Emellertid kommer svårigheterna med sådant arbete att belönas med den enastående plattformen, vilket är synonymt med elegans och sofistikerad smak.

Det finns också golvplattor som imiterar trä. Att lägga träliknande golvplattor är en nyhet. Det finns vissa mönster för att stapla dem. De är: enkla – traditionella diamantmönster, som används i smala korridorer, liten förskjutning – varje rad av plattor flyttas med en viss längd i förhållande till den tidigare, fiskbens – det ser ut som arrangemanget av grenar på barrträd.

Det är värt att lägga till att läggning av brickor vanligtvis är lika, oavsett var de läggs. I vissa fall finns det dock begränsningar. Till exempel måste läggning av kakel i badrum, särskilt små, tänkas om. Plattorna ska vara ljusa för att optiskt förstora rummet och de stora badrummen så är större plattor en bra lösning. Observera att kakel i badrummet är svårt på grund av de små ytorna på rummen. Att lägga kakel på väggen i köket kommer att vara exakt detsamma som på andra ställen. Den enda nackdelen är att på grund av tillagning och stekning blir underlaget och väggarna mer fet, vilket ökar intensiteten för att förbereda lämpligt substrat och väggar för grundning. Det är svårt att lägga brickor på trappan eftersom det kräver att man skär dem, vilket förlänger arbetstiden. Det rekommenderas att anställa oss som professionella plattsättare i Göteborg för detta.