Kombinera plattor och trägolv

Trenden är variation, även inom golvdesign. Ett populärt sätt att kombinera golv är att ha både plattor och trägolv i ett rum. Det som ibland visar sig vara ett funktionellt krav är inte bara en trend i modern rumsdesign, utan det skickliga sättet att uppnå enskilda rumskonstruktioner. Vi visar dig vad som är viktigt om du vill kombinera golvet.

Kakel- och trägolv växlar harmoniskt

Om du vill kombinera plattor, laminat, äkta träparkett eller golvbrädor med varandra måste du först ta hänsyn till funktionaliteten i respektive rum. Ett kaklat golv rekommenderas särskilt i våta områden där det finns mycket vattenhantering. Till exempel i öppna kök kan detta också kombineras med trägolv eller laminat, vilket leder till ett mer hemtrevligt utseende. Även i vardagsrum och korridorer är kombinationen av klinkergolv med golv i träutseende eller textilgolvbeläggningar ett intressant alternativ till det ganska monotona golvet gjord av bara ett material.

När olika golvbeläggningar ska kombineras med varandra är harmoni den viktigaste faktorn. Denna harmoni kräver några tankar i förväg. Innan du lägger plattor som ska kombineras med andra golv måste du tänka på formen på plattgolvet, läggningsriktningen, läggmönstret och färgschemat. Olika riktningar på fogarna skapar snabbt oro i rummet, liksom ett val av färger där brickor och trägolv inte harmoniserar med varandra. Det är lämpligt att lägga de föredragna färgtonerna bredvid varandra innan man fattar det slutliga beslutet för att se om den önskade färgeffekten uppnås. Materialens strukturer, som bör vara kompatibla med varandra, måste också beaktas.

Vad man ska se upp för när man lägger plattor med kombinerade golv

Golvets struktur är grundläggande viktig. Det förberedda golvet måste vara lika lämpligt för trä- eller laminatgolv som för klinkergolv. Som regel betyder detta: Golvet måste vara plant, torrt, rent, vibrationsfritt och fast. Först då är golvet vettigt att kombinera och leder inte till oväntade överraskningar. Det är också viktigt att notera materialhöjderna och kompensera för skillnader.

Det är fördelaktigt att först lägga plattorna i det valda området och sedan lägga den andra golvbeläggningen. Det är viktigt att ha en expansionsfog mellan plattorna och trägolvet, laminat eller textilgolvbeläggningen. Det finns speciella profiler för detta, där installationen är väsentlig, särskilt i större rum. För mindre områden kan expansionsfogen även bestå av korktejp eller silikon. Sådana expansions- eller rörelsefogar säkerställer att den olika expansionen av de installerade materialen kan absorberas utan att skada golvet.

Kontakta oss som dina plattsättare i Göteborg redan idag!