Olika sätt att lägga kakel på

Fyrkantiga plattor

De är en av de mest traditionella plattorna och deras form ger stora arrangemangsmöjligheter. De finns i många storlekar – från små till stora. Vissa mönster för att lägga fyrkantiga plattor är tidlösa, andra har gått ur mode och andra återvänder efter lång tid. Du kan använda dem oavsett storlek på brickorna. Kom ihåg att komplexa layouter är mer iögonfallande, så tänk på mindre aggressiva kakelfärger i en sådan situation.

Enkel layout

Det universella och mest använda mönstret för plattläggning. Den har fogar parallella med kanterna på planet som skär varandra för att bilda kors. Du behöver inte mycket kunskap om hur du lägger brickor. I detta fall är det mycket svårt att göra fel vid kapning eller med fragment som kräver speciell bearbetning.

Diamant

Det är ett lika populärt mönster, dynamiskt, oftast används i rum med oregelbundna former eller smala korridorer med långa väggar och icke-vinkelräta vinklar. Att lägga kakel i diamanter har stor arrangemangspotential. Det fungerar bra i kontrasterande färger, det är också en perfekt accent i en inredning i skandinavisk stil. Det ser väldigt elegant ut.

Gå förbi

Ett mycket populärt tema i modern interiör. Här bryter harmoni genom regelbundenhet. Nästa rader med brickor flyttas från de tidigare. Förskjutningen är halva plattans längd. Nackdelen är kapning av ett stort antal plattor.

Blandad

För närvarande är det ett sällsynt sätt att lägga kakel på detta sätt, men med har stor potential. Den kombinerar stora brickor med små, vilket ger en förskjutningseffekt i båda riktningarna. Det är en extremt dynamisk form. Det är bäst att välja den för större brickor eller mycket små ytor. Annars kan det orsaka visuellt kaos.

Rektangulära plattor

Rektanglarna skiljer sig åt i sidornas proportioner, vilket ger mycket fler möjligheter att ordna brickorna i olika mönster. Vanligtvis informerar producenterna om det maximala skiftet som de ska placeras med. Det finns en kontrollerad asymmetri här.

Klassisk layout

Det används inte så ofta som det kan tyckas. Det klassiska kakelarrangemanget kännetecknas av enkelhet och ordning. Det ser väldigt intressant ut i vissa arrangemang, det är också enkelt att designa och installera.

Vertikal layout

Det vinner mer och mer popularitet. Det låter dig skapa en unik och original interiör. I motsats till vad som ser ut, behöver du inte mycket långa tallrikar här. Flera centimeter kakel räcker.

En tegelsten

Detta är ett enkelt tegelmönster. Används oftast i arrangemanget av köket, direkt ovanför bänkskivan. Små brickor som imiterar tegelstenar används gärna, ofta i vitt.

Sillben

Det regerar högst i praktiskt taget alla interiörer – kök, badrum och till och med en korridor. Det harmoniserar perfekt med parketten ordnad i ett fiskbensmönster. Det är en modern klassiker som oftast används med träliknande plattor – snarare i små eller medelstora storlekar.

Diagonalt arrangemang

Å ena sidan ett dynamiskt men ändå ordnat kakelmönster. Det ger effekten av rymd. Den största nackdelen med ett sådant mönster är dock att du måste köpa en stor mängd kakel för att kunna skära många extrema element – vid golv- eller väggkanterna.

Växlande

Detta sätt är ett sätt att lägga plattorna där ena sidan är exakt dubbelt så lång som den andra och kräver stor precision. Det ser bäst ut i stora rum. När du använder detta mönster är det mycket viktigt att välja lämplig tjocklek på fogarna.

Kontakta oss för att få rådgivning och professionell plattsättning i Göteborg!