Saker som kan vara bra att veta när du lägger kakel

Var ska man börja?

Innan du väljer en specifik kakelmodell är det värt att rådgöra med en plattsättare, som kommer att föreslå rätt lösning och ge råd var och hur du lägger brickorna. Det är också värt att ordna brickorna i olika varianter på en liten yta – ”torr”, utan lim – så att du kan göra det bästa valet. Kom ihåg att med vissa brickor måste du hålla fast vid monteringsreglerna, för även det minsta felet syns omedelbart. Oftast kan detta hända när du kaklar i ett mönster som upprepas över modulerna.

Börja alltid planera med de mest synliga platserna. Hela plattor ska ligga där – eventuella snitt gömmer sig bäst under möblerna.

Se också till att de valda brickorna matchar arrangemangets stil. Plattor som imiterar till exempel trä eller gamla plattor är perfekta för rustika interiörer. Om du vill betona rummets dekorationer, välj väggplattor med lameller och dekorationer, samt golvplattor med friser och hörn.

Klippa kakelplattor – kom ihåg det här när du lägger kakel

Det är svårt att lägga plattorna så att det inte blir något avfall. Det är viktigt att skickligt dölja de klippta brickorna. Undvik snitt, särskilt vid dörren och i konvexa hörn – de kommer att se väldigt dåliga ut. Om problemet är en smal remsa av golvplattor bredvid väggen, ta bort den genom att skjuta kakelplattorna något. Som ett resultat kommer du att behålla ditt koncept och bara ha lite bredare fogar.

Mycket avfall ackumuleras vid tillverkning av diamanter. Mät därför noggrant ytan på vilken de ska placeras och bestäm på grundval av hur många brickor du behöver. Om du placerar dem i ett litet rum med oregelbunden form – öka avfallstillägget. Vanligtvis är fem procent av marginalen tillräckligt, men cirka femton kommer att behövas för ett diamantmönster.

Det finns många mönster för att lägga kakel – du kan kombinera dem och blanda dem för att få intressanta effekter. Kontakta oss som professionella plattsättare för råd och plattsättning i Göteborg