Ta bort golvplattor utan att skada golvvärme

Att bryta ut ett gammalt kakelgolv kan vara en skrämmande uppgift. Särskilt om det också finns golvvärme under detta golv. Naturligtvis vill du förhindra att ett värmerör skadas under rivningen. Så försiktighet rekommenderas! Lyckligtvis finns det alternativ för att ta bort golvplattorna utan att skada golvvärmen.

Hur tar jag bort golvplattor utan att skada golvvärmen?

Att komma direkt till punkten: att ta bort brickor eller stenar utan att skada golvvärmen är svårt. När plattorna är limmade på undergolvet är detta jobb fortfarande ganska enkelt att göra, men när plattor läggs i murbruk eller cement är risken för skador större. Det är därför viktigt att se hur golvet är sammansatt i förväg. Detta avgör vilken typ av verktyg du använder för att ta bort brickorna.

Ta bort limmade brickor

Limmade golvplattor kan i allmänhet tas bort snabbt och enkelt. En hantverkare använder vanligtvis en lätt elektrisk brytare och en betongkvarn för att bryta plattorna och ta bort limrester. Vill du hellre komma igång själv? En rivningshammare kan köpas eller hyras från järnaffären, men i de flesta fall räcker en hammare, en handmejsel och en spade. När du börjar med hammaren och mejseln kan du göra resten av arbetet med en spade. Eftersom golvvärme är installerat i cementgolvet under plattorna kommer du inte lätt att skada det.

Ta bort brickor i cement

När du tar bort brickor i cement måste du vara mycket försiktig så att du inte skadar golvvärmen. Detta beror på att grövre artilleri behövs för att ta bort dessa golvplattor. Med en tyngre brytare med en platt, skarp mejsel i den kan brickorna vibreras eller brytas. När detta inte fungerar kan en golvskalare med en kraftfull kompressor hjälpa till. Naturligtvis tar ett specialiserat företag alltid hänsyn till golvvärmen, men risken för skador är alltid närvarande. Kvaliteten och tillståndet för cementavskiljningen avgör sannolikheten. Det kan vara bra att kontakta oss som professionellt företag när det kommer till denna slags situation.

Nytt golv på befintligt kakelgolv

Om du vill vara säker på att du kan behålla golvvärmen kan du välja att lägga ett nytt golv över det befintliga kakelgolvet. På detta sätt undviker du att behöva hugga golvet och av misstag skada ett värmerör. I många fall är detta ett billigare och snabbare alternativ. Dessutom har du inget rivningsarbete och du har inte ett berg av avfall. Tänk på att det gamla undergolvet måste vara slät och i gott skick. Finns det sprickor i brickorna? Då borde det övervägas att ta bort de befintliga plattorna.

Ta bort golvplattorna själv medan du behåller golvvärme

Väljer du att ta bort dina gamla brickor själv? Tänk då särskilt på din egen säkerhet. Det kan låta lite överdrivet, men att arbeta med en rivning eller golvskrapa är inte för alla. Verktyget kan vara mycket tungt. Använd en ansiktsmask mot skräpet som släpps och använd hörselskydd mot buller från verktyg och plattor. Tänk på att skador på undergolvet eller golvvärmen lätt kan göras. Speciellt när golvplattorna läggs i cementen.

Smartast för de allra flesta skulle vara att kontakta oss som plattläggare i Göteborg för ett garanterat bra resultat.